DIJOUS 22 D’AGOST
18:00 Des de la plaça de la Concepció i pels carrers de Gomis i Maians, Entrada de Bandes de Música. En acabar, a la plaça Major, totes les bandes interpretaran conjuntament la marxa mora Chimo de l’insigne compositor Jose María Ferrero Pastor.
23:30 Gran Desfilada d’Alardos, a ritme de pasdoble per les avingudes de l’Almaig i Daniel Gil.
DIVENDRES 23 D’AGOST
11:00 Entrada Infantil per l’avinguda Daniel Gil, en l’encreuament amb Martínez Valls, plaça de la Concepció, Gomis, Maians i plaça Major.
18:00 ENTRADA DEL BÀNDOL CRISTIÀ, que comença amb el disparament d’una potent carcassa, és un gran desplegament d’imaginació i recreació històrica al so de triomfals marxes cristianes. Enguany, la capitania l’ostenta la comparsa Gusmans.
22:30 ENTRADA DEL BÀNDOL MORO, que desfila amb la cadència de fastuoses marxes mores i amb tota la màgia, la fantasia i l’esplendor oriental. Va acompanyat de vistoses coreografies que fan al·lusió a esta representació. La capitania, enguany, l’ostenta la comparsa Chanos.
Ambdues recorreran les avingudes de l’Almaig i Daniel Gil, i finalitzaran a la plaça de la Concepció.
01:00 Exhibició de disc-jockeys i discoteca mòbil a la Glorieta.
DISSABTE 24 D’AGOST
07:30 La Diana comença a la plaça de la Coronació i passa pels carrers Sant Antoni, Capellans, les Eres, Dos de Maig, Sant Josep, Sant Domingo, Alcalde Paco Montés, Dos de Maig, plaça de la Concepció, Gomis, Maians i finalitza a la plaça Major.
11:30 Inici de la desfilada per a l’acte del Contraban a la plaça de la Concepció.
12:00 Contraban protagonitzat per les comparses de Mariners i Contrabandistes a la plaça Major.
13:00 Inauguració i Pregó del XVI Mercat Medieval al barri de la Vila. Este mercat romandrà obert fins dilluns. En finalitzar el Pregó, visita a l’Hospital de Beneficència.
17:00 Representació del text de La Baixà al calvari de Santa Anna. En acabar, disparament dels capitans i batalla d’arcabusseria.
Bàndol Cristià: Des de l’esplanada de l’ermita de Santa Anna fins a la rotonda del Salvador.
Bàndol Moro: Des de l’encreuament del camí del calvari de Santa Anna fins a la rotonda del Salvador.
18:30 Processó de la Baixada del Santíssim Crist de l’Agonia, per la Cantereria, plaça de Baix, plaça Major i Maians.
00:00 Orquestra Tekila i exhibició de disc-jockeys a la Glorieta.
01:00 Representació de la Morisma de Bracho de Zacatecas (Mèxic) a la plaça Major.
02:00 Castell de Focs Artificials al llit del riu (pont Vell).
DIUMENGE 25 D’AGOST
08:00 Missa de Campanya a la plaça de Sant Domingo.
Acabada la Misa començarà la Diana de Gala pels carrers Martínez Valls (encreuament amb José Simó Marin), Daniel Gil, Gomis, Maians i plaça Major.
10:30 – 14:00 Matí de portes obertes a l’església de Santa Maria (visites a l’església, campanar, capella i cripta).
11:00 Mercat medieval al barri de la Vila (fins a les 23 h).
12:00 Missa Major a la Parròquia de Sant Carles. En acabar, cercavila i visita a la capella de la Puríssima.
18:00 Solemne Processó, per la plaça de Sant Domingo, Morereta, Sant Josep, Dos de Maig, Gomis i Maians fins a la parròquia de Sant Carles.
00:00 Orquestra Montecarlo a la Glorieta.
DILLUNS 26 D’AGOST
10:00 A la parròquia de Sant Carles, Missa concelebrada en honor al Santíssim Crist de l’Agonia.
10:30 – 14:00 Matí de portes obertes a l’església de Santa Maria (visita a l’església, campanar, capella i cripta).
11:00 Mercat medieval al barri de la Vila (fins al migdia).
11:00 Batalla d’arcabusseria amb la desfilada de les comparses mores des de la Cantereria i de les comparses cristianes des del pont de Santa Maria.
12:00 AMBAIXADA MORA a la plaça Major.
17:00 Batalla d’arcabusseria amb desfilada de les comparses cristianes des de la Cantereria i de les comparses mores des del pont de Santa Maria.
18:00 AMBAIXADA CRISTIANA i Desfilada Final pels carrers Maians i Gomis.
DIUMENGE 8 DE SETEMBRE
11:00 Missa de Dobla a la Parròquia de Sant Carles.
19:00 Solemne Processó de la Pujada del Santíssim Crist, des del mateix temple fins a l’ermita pel carrer de Gomis, plaça de la Concepció, el Pont Nou i l’avinguda de Sant Francesc.
La fiesta de moros y cristianos de Ontinyent, ha sido declarada de interés turístico nacional. La toma de Tetuán por las tropas españolas y la gratitud mostrada a la imagen del Santísimo Cristo de la Agonía, hizo que en la Villa de Ontinyent, naciese en 1860 la fiesta de moros y cristianos. Los festejos tienen su inicio el tercer domingo del mes de agosto, con una misa a las puertas de la ermita de Santa Ana, es el preámbulo religioso al estallido de la representación de la contienda.
Destacan entre los actos de estas fiestas, que tienen su máximo esplendor entre el jueves y el lunes de la cuarta semana del mes, la entrada de moros y cristianos. El ejército cristiano entra por la tarde en Ontinyent encabezado por el capitán y su comparsa a ritmo de marcha cristiana y algún pasodoble. Ya entrada la noche, es el momento de que el ejército de la media luna ocupe las calles y avenidas, mostrando sus lujosos trajes de gala, caballos y camellos, bailes y danzas.
Otro de los momentos más espectaculares de la fiesta es la Bajada del Cristo de la Agonía, los moros saliendo del antiguo paseo de Sant Antoni y los cristianos bajando por la loma de Santa Ana, hacen sonar trabucos, arcabuces y espingardas. El lunes Ontinyent se despierta con truenos, el ejército moro se acerca disparando para asediar el castillo, llevándose a cabo una estruendosa batalla.
El punto que marca el final de unos intensos y agotadores cinco días de fiesta, es el desfile final, en primer lugar desfilan capitanes, abanderados y embajadores y sus escoltas seguidos de las doce comparsas moras y las doce cristianas.